Obama a Romney uskutočnia volebné podujatia v Ohiu v ten istý deň

14.06.2012 Celý región

Washington 14. júna (TASR) - Americký prezident Barack Obama a jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney sa prihovoria voličom v americkom štáte Ohio: obaja prvý raz podniknú volebnú kampaň v tom istom štáte a v rovnaký deň. Informovala dnes o tom agentúra AP.

Duel v Ohiu sa uskutoční vo štvrtok miestneho času. Volebné akcie podčiarkujú význam tohto amerického štátu, kde je približne rovnaký podiel demokratov i republikánov. Ohio patrí v prezidentských voľbách v USA ku kľúčovým štátom.

Obama a Romney sa zúčastnia na volebných podujatiach v rôznych mestách, ale len s rozdielom niekoľkých minút - témou bude americká ekonomika.

Voľby šéfa Bieleho domu budú v Spojených štátoch už o päť mesiacov. Z viacerých celonárodných prieskumov vyplynulo, že zápas bude tesný.

Voliči dávajú najavo frustráciu nad ekonomickými problémami, čo voľby v tých amerických štátoch, ktoré sú považované za "bojové polia" - medzi nimi aj Ohio - robí obzvlášť dôležitými.

Obamova cesta do Ohia, ktoré na poste prezidenta už navštívil 22-krát, sa koná v čase, keď sa zvyšujú obavy predtým sebaistých demokratov, že by ich kandidát mohol prehrať novembrové voľby.

Volebná kampaň v Ohiu nasleduje po dvoch týždňoch, ktoré boli pre amerického prezidenta ťažké. Zverejnila sa neutešená správa o nezamestnanosti v USA, prišla porážka demokratov vo voľbách guvernéra vo Wisconsine a Romney s republikánmi získali pozoruhodné sponzorské prostriedky, pripomína AP.

Nijaký republikán však nevyhral prezidentské voľby bez úspechu v husto zaľudnenom Ohiu. Na rozdiel od väčšiny iných amerických štátov sa tu nedá jednoznačne predpokladať víťazstvo demokratov ani republikánov.

Obama v roku 2008 vyhral v Ohiu rozdielom piatich percent. O dva roky neskôr však už boli republikáni späť víťazstvami vo voľbách guvernéra a pri voľbách do Kongresu.

Romney v stredu napadol Obamove ekonomické výsledky. Ako povedal podnikateľom vo Washingtone, očakáva, že americký prezident použije pri plánovanom vystúpení v Clevelande "lacné slová". Obamov prejav sa začne niekoľko minút pred Romneyho volebnou akciou v Cincinnati.
 

Vyberte región